Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Engeller Sahada Aşıldı, Futsal Turnuvasında Dostluk Kazandı
Obezite, vücutta yağ oranının anormal derecede artması ile ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunudur. Erkeklerde ağırlığın %15-18’ini, kadınlarda ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oran %25’i, kadınlarda %35’i geçerse, durum obeziteye işaret etmektedir. Günümüzde, özellikle kadınlarda obezite oranlarındaki artış ve bunun yol açtığı hastalıklar giderek büyük bir endişe kaynağı olmaktadır.
Bu durumun nedenleri arasında hormonal farklılıklar, gebelik, menopoz gibi yaşam evrelerindeki değişimler ve sosyal faktörler yer almaktadır. Memorial Ankara Hastanesi Genel Cerrahi/ Obezite ve Metabolik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Namık Özkan, Avrupa Obezite Günü öncesi, obezitenin kadınlarda yol açtığı hastalıklarla ilgili bilgi vererek, obeziteden korunmanın yolları hakkında önerilerde bulundu.
Türkiye’de her 3 kişiden biri obez
Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık 1,19 milyarının kilolu, yaklaşık 800 milyonunun da obez olduğu bilinmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 20 milyon kişi obezite ile mücadele etmektedir. World Obesity Atlas 2024 raporuna göre, Türkiye’de her üç kişiden biri fazla kilolu (%37,3) her üç kişiden biri de obez grubundadır (%36). Obezite oluşumuna; çevresel etmenler, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş ve cinsiyet, eğitim durumu, sosyokültürel çevre, stres ve bazı psikolojik hastalıklar, endokrin ve metabolik hastalıklar, bazı ilaçlar, sigara ve alkol kullanımı, çok sık aralıklarla doğum yapma ve hareketsiz yaşam sebep olmaktadır.
Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülüyor
Obezite kadınlarda erkeklere göre daha fazla kendini göstermektedir. Çalışma hayatı, yaşam tarzı ve şehirleşme obezite için risk teşkil etmektedir. Hareketsizlik ve yiyeceklerdeki rafinasyonunun artması ve şeker içeriğinin çoğalması da obezitenin görülmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Alınan enerji harcanan enerjiden fazla olunca obezitenin gelişmesi kaçınılmaz hale gelmektedir.
Hipertansiyon, kalp ve kanser gibi hastalıklara neden olabilir
Obezite neden olduğu ek hastalıklar sebebiyle de önemli bir sağlık sorunudur. Diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, safra kesesi hastalıkları, osteo artrit, bel ağrısı ve astım gibi problemlerin görülme riski artmaktadır. Obez hastalarda, kanser gelişme riski de normal popülasyona göre daha fazla görülmektedir.
Obezitenin kadınlarda neden olduğu başlıca hastalıklar:
Kadınlarda obezite sebepleri; hormonal farklılıklar, gebelik, menopoz gibi yaşam evrelerindeki değişimler ve sosyal faktörler olabilmekte ve bu hastalık birçok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlamaktadır.
1- Üreme Sistemi ve Jinekolojik Sorunlar
2- Metabolik Hastalıklar
3- Kardiyovasküler Hastalıklar
4- Solunum Sistemi Hastalıkları
5- Sindirim Sistemi Hastalıkları
6- Kas İskelet Sistemi Hastalıkları
7- Kanser: Obezite, özellikle menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri, rahim (endometrium) kanseri, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri, böbrek kanseri ve safra kesesi kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin riskini artırmaktadır. Yağ dokusu, kanser gelişimini destekleyebilecek hormonlar ve inflamatuar maddeler üretmektedir.
8- Psikolojik Sorunlar
Obeziteyi engellemenin 10 altın kuralı
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yaz